Mijn aanpak

In mijn aanpak vind ik het belangrijk om “de mens als geheel” te zien. We zijn meer dan een pakketje met botten, spieren, zenuwen en ingewanden. Alles staat met elkaar in verbinding en heeft invloed op elkaar (dit kan zowel positief als negatief zijn). Zo kan het voorkomen dat iemand rugklachten ervaart omdat aangrenzende gewrichten niet goed functioneren en kan het herstel vertraagd zijn omdat iemand veel stress ervaart of steeds over zijn of haar grenzen heen gaat. Ik ben van mening dat ons hele leven een grote balansoefening is; letterlijk of je in staat bent om op één been te staan, maar ook de balans tussen fysiek en mentaal, werk en privé, inkomen en uitgaven, inspanning en ontspanning, etc.

Naast het behandelen van de klachten vind ik het dan ook belangrijk om uitleg te geven over het klacht- en herstelmechanisme en om samen met u te kijken naar wat u zelf kunt doen om het herstelproces te bevorderen en in de toekomst het risico op klachten te verminderen.

“Naast het behandelen van de klachten vind ik het belangrijk om uitleg te geven over het klacht- en herstelmechanisme en om samen met u te kijken naar wat u zelf kunt doen om het herstelproces te bevorderen en in de toekomst het risico op klachten te verminderen.”

Een aantal metaforen die ik gebruik in de therapie

Laten we het lichaam vergelijken met een deur.

Een deur heeft verschillende onderdelen en functies die vergelijkbaar zijn met de structuren en systemen in ons lichaam.

1. Skelet: Het kozijn van de deur kan worden vergeleken met ons skelet, dat zorgt voor de structuur en ondersteuning van het lichaam.

2. Gewrichten: De scharnieren van de deur stellen ons in staat om de deur te openen, sluiten en bewegen. Deze scharnieren zijn vergelijkbaar met de gewrichten in ons lichaam, zoals de knieën, ellebogen en enkels, die beweging mogelijk maken.

3. Spieren: De spieren in ons lichaam zijn vergelijkbaar met de kracht die nodig is om de deur te openen en te sluiten. Net zoals spieren de deur in beweging brengen, zorgen spieren in ons lichaam voor beweging en functionaliteit.

4. Zenuwstelsel: Het zenuwstelsel kan worden vergeleken met de elektrische bedrading van de deur, die signalen doorgeeft en zorgt voor communicatie tussen verschillende onderdelen. Net zoals de bedrading de deur bestuurt, reguleert het zenuwstelsel de bewegingen en functies van ons lichaam.

5. Organen: De organen in ons lichaam kunnen worden vergeleken met de interne mechanismen en systemen van de deur, zoals het slot, de grendels en eventuele automatische mechanismen. Elk orgaan in ons lichaam heeft een specifieke functie en draagt bij aan het goed functioneren van het geheel.

De vergelijking tussen het lichaam en een deur helpt ons een beeld te krijgen van de complexiteit en de onderlinge samenhang van de verschillende structuren en systemen in ons lichaam. Het illustreert hoe elk onderdeel van het lichaam een specifieke functie heeft en bijdraagt aan de algehele gezondheid en functionaliteit.

Trainen voor een marathon kan vergeleken worden met herstel.

1. Doelgerichtheid: Zowel trainen voor een marathon als herstel vereisen een doelgerichte benadering. Bij het trainen voor een marathon is het doel om de race succesvol te voltooien, terwijl bij herstel het doel is om, het liefst pijnvrij, weer zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. In beide gevallen is het stellen van doelen en het werken naar die doelen essentieel.

2. Discipline en toewijding: Trainen voor een marathon vergt consistentie, discipline en toewijding. Het vereist het opstellen van een trainingsplan, het volgen van een regime en het doorzetten, zelfs als het zwaar wordt. Op dezelfde manier vereist herstel ook discipline en toewijding en moet  men soms  uitdagingen overwinnen.

3. Opbouwen van uithoudingsvermogen: Bij het trainen voor een marathon is het belangrijk om geleidelijk het uithoudings-vermogen op te bouwen door langzaam de afstand en intensiteit van de trainingen te verhogen. Dit geldt ook voor herstel, waarbij binnen de mogelijkheden langzaam de belastbaarheid en de functionele mogelijkheden opgebouwd moeten worden.

4. Zelfzorg en herstel: Trainen voor een marathon en herstel vereist niet alleen inspanning, maar ook voldoende rust om overbelasting te voorkomen en het lichaam geleidelijk beter en sterker te maken. 

5. Doorzettingsvermogen en veerkracht: Zowel bij het trainen voor een marathon als bij herstel zullen er uitdagingen en tegenslagen zijn. Het vergt veerkracht en doorzettingsvermogen om obstakels te overwinnen, tegenslagen te accepteren en door te blijven gaan, zelfs als het moeilijk wordt.

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen trainen voor een marathon en herstel, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen inspanning, rust en persoonlijke zorg. Luisteren naar het lichaam en het nemen van voldoende rust zijn essentieel voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

We kunnen herstel vergelijken met het uitgeven van 100 euro.

1. Waarde: Het uitgeven van 100 euro kan waarde toevoegen aan je leven door iets te kopen waar je van geniet of wat je nodig hebt. Op dezelfde manier kan herstel waarde toevoegen aan je gezondheid en welzijn door je lichaam de tijd en middelen te geven om te genezen en sterker te worden.

2. Investering: Het uitgeven van 100 euro kan gezien worden als een investering in iets waar je in gelooft. Op vergelijkbare wijze kan het nemen van de tijd en inspanning voor herstel worden beschouwd als een investering in jezelf, je gezondheid en je toekomstige welzijn.

3. Keuzes maken: Bij het uitgeven van 100 euro moet je keuzes maken over waar je je geld aan wilt besteden. Je kunt er voor kiezen om het te gebruiken voor iets dat je gelukkig maakt, jezelf te verwennen of te investeren in iets nuttigs. Op dezelfde manier moet je bij herstel keuzes maken over hoe je je tijd en energie wilt besteden om te herstellen, bijvoorbeeld door rust te nemen, therapie te volgen, gezond te eten, enzovoort.

4. Beperkte middelen: Het uitgeven van 100 euro betekent dat je een beperkte hoeveelheid geld beschikbaar hebt. Op een vergelijkbare manier heeft je lichaam beperkte middelen, zoals energie, tijd en veerkracht, om te herstellen. Het is belangrijk om deze middelen verstandig te gebruiken en te verdelen over de juiste aspecten van je herstelproces.

5. Balans: Bij het uitgeven van 100 euro is het belangrijk om een balans te vinden tussen genieten van het moment en verstandige keuzes maken voor de toekomst. Op dezelfde manier vereist herstel een balans tussen het nemen van de nodige rust en het actief werken aan het herstelproces.

Door herstel te vergelijken met het uitgeven van 100 euro, kunnen we inzicht krijgen in de waarde, keuzes en balans die nodig zijn om effectief te herstellen en te investeren in onze gezondheid en welzijn.

Bent u benieuwd of ik mogelijk ook iets voor u kan betekenen?

Dan kunt u telefonisch contact met mij opnemen, of via de mail.
Dan help ik u graag verder.