Arbeidsfysiotherapie

Arbeidsfysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het voorkomen, begeleiden en behandelen van klachten en problemen die verband houden met werk en arbeidssituaties.

Wat doet een arbeidsfysiotherapeut?

Arbeidsfysiotherapeuten zijn experts in het analyseren van werkplekken en het beoordelen van de werkgerelateerde factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Aandachtsgebieden zijn o.a. (werk)houding, bewegingstechnieken, repetitieve bewegingen, de werktijden, de ervaren werkdruk, belasting en belastbaarheid en ergonomie.

Op basis van deze analyse(s) kan bijvoorbeeld advies gegeven worden over hoe de werkplek, de werkstijl van de medewerker en / of de arbeidsomstandigheden geoptimaliseerd kunnen worden, maar er wordt zeker ook gekeken naar wat de medewerker zelf kan doen om zijn gezondheidssituatie en inzetbaarheid te verbeteren.

Zo kunnen medewerkers geholpen worden bij het voorkomen / verminderen van fysieke klachten (denk aan acute of chronische arbeidsgerelateerde klachten zoals rugpijn, nek- en schouderklachten en andere musculoskeletale aandoeningen), het op pijl houden of brengen van hun belastbaarheid en / of het optimaliseren van hun functioneren op het werk (en privé). Daarnaast kunnen leefstijlaspecten (BRAVOS: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning, Slaap) in de analyse, aanpak en / of behandeling worden geïntegreerd.

Voor bedrijven

Een arbeidsfysiotherapeut kan tevens een rol spelen bij re-integratietrajecten, het voorkomen van, dan wel reduceren van, het ziekteverzuim en interventies uitvoeren welke gericht zijn op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Korte lijnen zijn essentieel, vandaar dat arbeidsfysiotherapeuten nauw samenwerken met o.a. bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, leidinggevenden en HR-managers, om zo een geïntegreerde aanpak aan te bieden.

Kortom

Arbeidsfysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied dat zich richt op het bevorderen van de gezondheid, het welzijn en de optimale functionele capaciteiten van werknemers, door middel van behandeling, advies en interventies die specifiek gericht zijn op het optimaliseren van de werkhouding, werkstijl, werkplek, de arbeidsomstandigheden en waarbij aanspraak gemaakt wordt op de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers.

Bent u benieuwd of ik mogelijk ook iets voor u kan betekenen?

Dan kunt u telefonisch contact met mij opnemen, of via de mail.
Dan help ik u graag verder.